Warning: Undefined variable $robots in /customers/e/7/c/johannishus.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/extended-options/exops.php on line 288

August och Kristin


Här är en bild av min mors farmor o farfar vid sin stuga i Johannishus. De arbetade på Hjortsberga prästgård och fick på gamla dar köpa detta. I församlingsboken för August 1908-1925 är statardräng överstruket, i stället står det jordbruksarbetare. Där står också ”Husäg” 1913 ovanför namnet.1913 var det årtal då prästen ÅA Löfvall avled och troligtvis fick August Hjortsberga 4:36 dvs nuvarande Listerbyvägen 13.

Intressant är vad som står i Blekingeboken om deras tidigare bostad dvs då de arbetade för kyrkan. Citerar Blekingeboken 1976 ”deras hus var lika lågt som prästgården högt. Deras kombinerade köks- och boningsrum var tämligen dystert med sitt trampade jordgolv och öppna spiselhärd där Kristin lagade maten i stora järngrytor på trefot över den öppna elden. Två små fönster släppte in ett minimum av dagsljus och i detta ständiga halvmörker levde familjen under anspråkslösa betingelser.”

Jag är intresserad av att få låna kort på dessa människor om det finns någon som har det i sina gömmor.

Lars Erik Blomqvist
Psilanderhielms väg 9
371 65 LYCKEBY

Tfn: 0455-282 37
Mob: 070-3064581
e-post: blomqvist.lars-erik@telia.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.