Warning: Undefined variable $robots in /customers/e/7/c/johannishus.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/extended-options/exops.php on line 288

Grannsamverkan

Denna sida är under uppbyggnad

I byn finns flera initiativ till olika former av grannsamverkan.

Johannishusgruppen på Facebook. Gruppen är hemlig och inte sökbar, men de flesta hushåll är med. Prata med din granne så bjuder han säkert in dig. Här avhandlas allt möjligt som rör vår lilla by, bland tips om aktiviteter diskuteras även misstänkt aktivitet, bort sprungna och upphittade djur.

Tryggve, http://www.trygve.se installera appen och sök efter Johannishus

SMS-grupp, du kan själv registrera dig på https://smsgrupp.se/dela/rahapydqfe

Det är bra om vi kan hålla Tryggve och SMS-gruppen till enbart pågående, precis upptäckta brott och uppenbar rekognosering. Irrelevant information riskerar att utarma dessa grupper då flera inte vill ha notifieringar om ovidkommande händelser. Flera jobbar t ex skift och andra vill kanske inte läsa om bortsprungna katter på arbetstid men läser gärna om något allvarligt händer.

Tips

Konfrontation

Inför en konfrontation bör du tänka på att tjuvar sannolikt är mer förberedda och rutinerade på detta än du. I många fall är de även beväpnade och det är säkert du som har mest att förlora på en sammandrabbning. Det kan bli otäckt om dessa känner sig trängda.

Att avbryta genom att låta tjuven veta att han är iakttagen är i många fall tillräckligt. Det handlar mycket om att avbryta så att skador och förluster begränsas, snarare än att fånga tjuven. Du kan t ex köra upp bilen på grannens uppfart men behöver inte gå fram.

Incidentrapportering

Om du har inbrott, posta din adress i Tryggve och SMS-gruppen. I byn finns alltid några som kan köra upp bilen på din uppfart och förhoppningsvis avbryta inbrottet och du kanske får behålla lite mer av dina värdesaker.

Stöldskydd

Tänk även på utbrottet. Försvåra möjligheter att öppna dörrar och fönster inifrån. Då kan inte lika mycket försvinna. Dessutom blir det svårare att fly. En någorlunda erfaren tjuv rekognoserar flyktvägar tidigt och avbryter om dessa saknas. Lämna t ex inte nycklar i låsen på insidan av fönster och dörrar.

Tänk på att låsa förråd och liknande, likaså låsa cyklar som står lättillgängligt.

Har du larm är det en god idé att använda skalskyddet även när du är hemma, dvs larma på endast dörrar/fönster.

Strålkastare som tänds med rörelsesensor är bra på baksida och i anslutning till altan.

Låt inte sånt som är lockande för tjuvar ligga synligt, ex surfplattor, mobiler, laptops, plånböcker m.m.