Warning: Undefined variable $robots in /customers/e/7/c/johannishus.se/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/extended-options/exops.php on line 288

Vi bor mitt i en historiabok…

…och många av oss som är inflyttade till Johannishus kan säkert känna att man vet för lite om dess historia. Hur såg samhället ut för hundra år sedan? Hur förändrades det? Att här har funnits allt från mjölkaffär till sågverk, taxistation, telegraf, bank osv. är ibland svårt att föreställa sig. En gång i tiden höll sig Johannishus med egen fjärdingsman, brevbärare och kommunalråd. Har Du hört talas om Richardssons, Annies café, Magasinet, midsommardans i Lyckan? Känner Du till historien om lärare Hartman som kunde bygga sig en vacker villa för honungspengar, vem som bodde i de små röda stugorna längs med Listerbyvägen eller att änkegrevinnan Agathe Wachtmeister redan på 1800-talet såg till att öppna skola och ålderdomshem? Inte mycket av detta visste jag något om förrän våren 2005 när jag gick med i studiecirkeln om Johannishus historia. Redan här mötte jag människor som upplevt en svunnen tid. Jag har lyssnat på deras berättelse och har även intervjuat flertal personer i byn. Dessa historier tillsammans med historia/historier från olika böcker och foto från då och nu har jag sammanställt till en berättelse om vår fantastiska by. Under våren 2013 kommer Samhällsföreningen tillsammans med föreningarna i byn att försöka anordna en ”nyinflyttarträff” på Rydsgården. Här kommer jag att visa bildspel och berätta berättelse från vår by, så att de som är inflyttade till Johannishus åtminstone kan få en känsla av hur detta samhälle formades till vad det är idag. Om Du har någon historia som bör berättas vidare eller foto från förr får Du gärna kontakta mig.

Helena Carlberg
Bredagårdsvägen 7
tfn 33050

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.